Luisterplaats

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa, van Normandië tot Berlijn. Op dit pad bevinden zich vele luisterplaatsen waar u kunt luisteren naar een audio verhaal. Bij ons vindt u ook een luisterplaats over de Betuwe als voedselschuur in september 1944. Ressen lag toen in de frontlinie.

De Liberation Route Europe laat u beleven wat zich in 1944-1945 afspeelde. In Nederland liggen op bijna 150 locaties veldkeien, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over indrukwekkende belevenissen tijdens de laatste oorlogsjaren. De verhalen van die plekken kunt u gratis downloaden vanaf www.liberationroute.nl (ook voor mobiele internetters) of beluisteren via 0900-5423728 (€ 1,- per verhaal). Heeft u een smartphone, download dan de Liberation Route Europe app.

Betuwe als voedselschuur

Na het mislukken van Operatie Market Garden in september 1944 krijgt de Betuwe het zwaar. Dorpen als Oosterhout, Ressen en Bemmel liggen wekenlang in de frontlinie. Ouderen, vrouwen en kinderen moeten evacueren. De achterblijvende mannen proberen plundering te voorkomen en zorgen voor de vaak loslopende veestapel en de oogst.

De Betuwe is van oudsher een vruchtbaar gebied. Niet voor niets dat hier veel fruittelers zitten. De appels, peren en kersen vinden al eeuwenlang gretig aftrek.

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, schrijft de Duitse bezetter al snel strenge voorschriften voor betreffende de levering van fruit naar Duitsland. De directeur van de veiling in Ressen probeert op listige manieren de export van ‘zijn fruit’ tegen te gaan en alleen fruit van de slechtste kwaliteit naar Duitsland door te voeren. Het betere fruit probeert hij voor Nederland te behouden.

In september 1944 komt de Betuwe in de frontlinie te liggen. De veiling wordt eerst door de Duitsers als munitiedepot gebruikt en gaat uiteindelijk ten onder in een vlammenzee. Een troosteloze verwrongen staalmassa is het resultaat. De fruitbewaarplaatsen, vol met fruitkisten, blijven gespaard. Wekenlang volgen er zware beschietingen in het gebied en wordt het steeds gevaarlijker voor de bewoners.

Op last van de geallieerden moeten ouderen, vrouwen en kinderen evacueren naar Brabant. De achtergebleven mannen doen in de maanden daarna zo goed mogelijk hun werk op ‘Manneneiland’, zo wordt het gebied in de volksmond inmiddels genoemd.

De aan- en afvoer van fruit, aardappelen, bieten en andere gewassen stagneert. Er zijn immers nauwelijks handen meer beschikbaar om te helpen met oogsten. Bovendien is het door de voortdurende beschietingen vaak te gevaarlijk om onbeschut op de velden of in de boomgaarden te zijn. De secretaris der voedselvoorziening in Ressen regelt en organiseert dat het beschikbare voedsel naar de juiste plekken wordt geleverd.