Overslaan en naar de inhoud gaan
Appels
en Peren

In onze boomgaard telen we een tiental verschillende soorten appels van hard tot zacht en van zoet tot zuur. De eerste appels, de Summer crisp, James Grieve en de Delbarestivale, openen het plukseizoen en kunnen al eind juli geoogst worden. De teelt van al deze verschillende soorten maken het mogelijk dat wij het hele jaar door een breed assortiment appels aan kunnen bieden.
Daarnaast telen wij drie perenrassen; de handperen Conference en Doyenné du Comice en de stoofpeer Gieser Wildeman.

Zomerappels

James Grieve
De appel 'James Grieve' is een heerlijke handappel met een friszoete/lichtzure smaak. De appels zijn ook erg geschikt voor het maken van appelmoes. De appels zijn geel-rood van kleur. De James Grieve is een vrij grote appel die vanaf augustus al geoogst kan worden.

Summer crisp 
Deze geel/rood gekleurde appels zijn klein tot middelgroot en hebben een hoog aandeel aan vitamine C. Het vruchtvlees is vast, knapperig en sappig. De Summercrisp is de beste soort in het segment van de zomerappels. Verkrijgbaar in de landwinkel van eind juli tot begin augustus. 

Delbarestivale (Delcorf) 
De Delbarestivale is een harde, lichtzure zomerappel die later zachter wordt. De Delbarestivale wordt ook wel de voorloper van de Elstar genoemd. Lekker tussendoor als handappel maar ook vaak gebruikt voor het maken van verfrissend appelsap. Verkrijgbaar van eind juli tot eind september. 

Appels

Elstar 
De Elstar is een vrij harde appel met een lichtzure smaak. De appel is een populaire handappel maar wordt ook veel gebruikt voor appelmoes, appeltaart en appelsap. Verkrijgbaar in de landwinkel van begin september tot eind juni. 

Cox's Orange Pippin'
De Cox's is een frisse kleine handappel, het vruchtvlees is vast en sappig en heeft een zachtzure smaak. Een veelzijdige handappel, die ook vaak gebruikt wordt in salades, jam of chutney. Verkrijgbaar in de winkel van begin september tot begin februari.  

Wellant 
Door zijn intense smaak en fruitige geur overtreft Wellant alle andere appels. Een ware en uitzonderlijke appel voor de echte ‘connaisseurs’. Heerlijk als handappel maar ook veel gebruikt in desserts of gebak. Verkrijgbaar in de landwinkel van oktober tot april.  
 

Golden Delicious 
Het vaste vruchtvlees van de Golden Delicious is zachtzuur van smaak. Lekker als handappel maar kan ook goed verwerkt worden in een salade of gedroogd tot appelchips. Verkrijgbaar in de landwinkel van begin oktober tot eind juli.

De Goudreinet 
De Goudreinet is een vrij zure, stevige, appel. Prima als handappel maar vooral bekend voor gebruik in warme gerechten. In een appeltaart komt de goudreinet perfect tot zijn recht omdat de appel na het verwarmen zijn smaak en structuur behoudt. Verkrijgbaar in de landwinkel van eind september tot eind april. 

Jonagold 
De Jonagold heeft geelwit vruchtvlees, smaakt zoetzuur en heeft een heerlijk aroma. Een veelzijdige appel, lekker als handappel maar ook een goede smaakmaker in een frisse fruitsalade. Verkrijgbaar in de landwinkel het hele jaar door. 

Pinova 
De middelgrote appels zijn herkenbaar aan de rode kleur en de zoetzure aromatische smaak. Lekker als handappel maar ook in gerechten als appeltaart of appelmoes. Verkrijgbaar in de landwinkel het hele jaar door. 

Santana 
De Santana is een heerlijke, knapperige appel met de bijzondere eigenschap dat mensen met een milde appelallergie deze appel zonder klachten kunnen eten. Verkrijgbaar in de landwinkel half september tot eind van het jaar.  


 

Greenstar 
De Greenstar is een harde zure appel, deze appel bevat zoveel vitamine C dat de appel niet verkleurt. Ideaal voor salades en appelsap, maar ook heerlijk als handappel. Verkrijgbaar in de landwinkel het hele jaar door. 

Dijkmanszoet 
Een echte ouderwetse stevige, zoete appel. Ideaal om te drogen of te gebruiken in gerechten als hete bliksem of als zoete toevoeging in een stamppot. Verkrijgbaar in de landwinkel van eind augustus tot eind april. 

Peren

Conference
Een groene Conference peer is nog niet heel rijp en smaakt daardoor fris en knapperig. Een rijpe lichtgele Conference is zoet van smaak. Het lichtoranje vruchtvlees van de Conference is heerlijk sappig. De schil is vrij stevig en de Conference is daarom heerlijk om als gezond tussendoortje te eten.

Doyenné du Comice
De Doyenné du Comice is friszoet van smaak en zit vol aroma's. Deze peer is vooral geschikt als handpeer.
Het roomwitte vruchtvlees van de Doyenné du Comice smelt op de tong en is erg sappig.

Gieser Wildeman stoofpeer
De Gieser Wildeman heeft een zeer zoete smaak. Ongekookt is de peer niet geschikt voor consumptie. Deze stoofpeer kookt vuurrood en is zo zoet dat suiker toevoegen niet per se nodig is. Het vruchtvlees van de peer is wit, vast en korrelig.